Oikeanlaisen hiomapaperin valinta eri tilanteisiin

Hiomapaperin käyttökohteet

Hiomapaperia käytetään monissa eri projekteissa, kuten puun, metallin ja muovin hionnassa. Se soveltuu sekä ammattilaisille että harrastajille, ja se on tärkeä työkalu kaikissa käsityöprojekteissa. Hiomapaperi auttaa saavuttamaan sileän pinnan sekä parantaa tarttuvuutta maalauksessa tai pinnoituksessa.

Hiomapaperin karkeusluokitus

Hiomapaperit luokitellaan karkeuden mukaan, mikä vaikuttaa siihen, miten voimakkaasti tai hienosti ne materiaalin pintaa käsittelevät. Karkeat hiomapaperit, kuten 40-120 karkeus, ovat erinomaisia suurten epätasaisuuksien poistamiseen, kun taas hienot paperit, kuten 180-320 karkeus, ovat parhaimmillaan viimeistelyssä ja pinnan hienosäädössä.

Kitin viimeistelyyn 180-240 (paitsi jos tulee suoraan märkää märälle pohja). Kitin viimeinen viimeistely ennen pohjaväriä onnistuu hyvin 320 karkeudella.

1000 karkeudesta ylöspäin käyttökohteet voi olla esimerkiksi lakkahäivytys, jolla pyritään häivyttämään uusi pinta vanhaan niin että selkeitä rajoja tai sävyeroja ei jää näkyviin.

P-kirjain karkeudessa kertoo kyseessä olevan standardikoko.

Kuiva vai märkä hionta

Märkähionnalla on pitkät perinteet, mutta hiominen on siirtymässä kohti kuivahiontaa. Käytännössä kuivahionta on ammattilaisten hiontametodi, ja märkähiontaa käytetään enää korkeintaan satunnaisissa roskanpoistoissa yms.

Märkähionta käytännössä tarkoittaa kostean pinnan hiomista veden kanssa, jolloin vesi vie pölyä pois. Vesi toimi myös välisuodattimena, etenkin aikana, kun hiomapaperit eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin mitä ne ovat tänä päivänä. Nykyään myös hiontalaitteista löytyy pölynpoistoliitännät niin myöskään veden pölynpoisto-ominaisuudella ei ole samaa painoarvoa.

Hiomapaperin materiaalit ja rakenne

Pohjamateriaalit / taustat

Hiomapaperi koostuu käytännössä kolmesta osasta: tausta, liima ja jyvät.

Filmihiontakalvo

Jyvät on sidottu liimalla muoviseen, piirtoheitinkalvoa muistuttavaan, taustakalvoon. Filmi on leikkaavampi kuin paperi, ja sitä voi käyttää sekä kuivahionnassa että märkähionnassa. Filmin edut ovat kestävyys ja hieman aggressiivisempi hionta paperiin verrattuna.

Paperi

Hiontajyvät on liimattu paperille. Perinteisin ja tavallisin peruskoulun käsityötunneilta tuttu “hiekkapaperi”. Ei sovellu märkähiontaan.

Hiomaverkko

Hiomaverkko on nimensä mukaisesti verkko, johon on kiinnitetty hiomajyvät. Suurimmat hiomaverkon edut ovat tukkeutumattomuus ja pölynpoisto. Verrattuna perinteiseen paperiin, jossa pölyn pitää hakeutua paperissa oleviin reikiin tullakseen läpi, verkko päästää pölyn koko verkon osalta ongelmitta. Verkko on äärimmäisen ohut, rautalankaverkkomainen. Hiomaverkko on parhaimmillaan kuivahionnassa.

Vaahtomuovitaustaiset

Vaahtomuovitaustat eli “softit” ovat hieman paksumpia joustavammalla selkämateriaalina. Sopii märkähiontaan sekä kuivahiontaan. Joustavuus auttaa myötäilemään pinnan muotoja niin että epätasaisten tai terävien alueiden kokonaisvaltaisempi hionta on helpompaa, koska kaikki paine ei jää korkeimpaan kohtaan “jumiin” vaan jakautuu tasaisemmin koko alueelle.

“Karhunkieli” / non-woven backing

“Karhunkieli” tai non-woven backing on hiomakankaiden rakenne, joka koostuu satunnaisesti järjestetyistä kuiduista. Se on joustava, kestävä ja tukkeutumaton, mikä tekee siitä erinomaisen monenlaisiin hiontatöihin. Karhunkieli on erinomainen esimerkiksi häivytyksiin ja mattaamiseen eli pinnan rikkomiseen sekä epätasaisuuksien poistoon.

Stearaattipinnoite

Stearaattipinnoite on suojaava kerros hiomapaperin pinnalla. Se vähentää tukkeutumista ja pidentää hiomapaperin käyttöikää. Stearaatti on usein metallisuola, kuten kalsium- tai sinkkistearaatti.

Hiomajyvät

Alumiinioksidi

Alumiinioksidi on yleisin hiomapaperin materiaaleista. Se on kestävä ja pitkäikäinen, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan koville ja jäykille materiaaleille, kuten puulle ja metallille. Alumiinioksidi soveltuu hyvin myös märkähiontaan.

Piikarbidi

Piikarbidi on yksi johtavista materiaaleista hiomapaperituotannossa sen erinomaisen kovuuden ja kulutuskestävyyden vuoksi. Se on erityisen tehokas kovilla pinnoilla, kuten metallilla, lasilla ja muovilla, jolloin se mahdollistaa nopean ja tasaisen hionnan. Lisäksi piikarbidi on kemiallisesti inertti, mikä tarkoittaa, että se ei reagoi useiden aineiden kanssa eli käytännössä ei sula lämmetessä eikä ole itseleimahtava. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan monenlaisiin teollisiin tarpeisiin, joissa laatu ja kestävyys ovat ensisijaisia vaatimuksia.

Piikarbidi on erinomainen valinta esimerkiksi sähköautojen hiontaan, jossa ei voida käyttää alumiinioksidia.

Kovuus Erittäin kova
Kulutuskestävyys Korkea
Soveltuvuus Metallille, lasille, muoville
Kemiallinen inerttiys Kyllä

Keraaminen hiomajyvä

Keraaminen hiomajyvä on edistyksellinen materiaali, joka on tullut yhä suositummaksi hiomapaperin valmistuksessa. Keraamisen hiomajyvän etuja ovat mm.:

  1. Kestävyys: Keraaminen materiaali tarjoaa erinomaisen kulutuskestävyyden, mikä pidentää hiomapaperin käyttöikää.
  2. Tehokkuus: Hiomajyvät leikkaavat tehokkaasti erilaisia materiaaleja, mukaan lukien metalleja ja puuta. Keraaminen hiomajyvä pysyy tehokkaana loppuun asti, eikä teho juurikaan heikkene käytettäessä.
  3. Lämpötilankestävyys: Keraaminen hiomajyvä sietää korkeita lämpötiloja, mikä vähentää lämmön aiheuttamaa vaurioitumista hiomaprosessissa.

Näiden ominaisuuksien ansiosta keraamiset hiomajyvät ovat erinomaisia valintoja ammattikäyttöön. Keraaminen hiomajyvä yleistyy käytössä kaiken aikaa. Kestävyys tuo pidemmällä aikavälillä taloudellista säästöä nopeammin kuluviin halvempiin verrokkeihin nähden.

Zirkonium

Zirkonium on kulutusta kestävä hiomajyvä, joka koostuu zirkoniumoksidista. Se on erittäin kova ja pitkäikäinen, ja se sopii erityisesti metallien ja kovien materiaalien hiontaan. Zirkonium on hiomajyvistä vähemmän käytetty, arvokkaampi ja harvinaisempi.

Hiomapaperin koon valinta

Käsinhiontaan sopivat hiomapaperikoot vaihtelevat tarpeen mukaan, käsihionnassa suositellaan käytettävän käsihiontatukea, sillä muuten paine jakautuu käden / sormien mukaan hyvin hyvin pienelle alueelle aiheuttaen hyvin epätasaista hiontajälkeä. Hiomapaperin koko kannattaa tällöin valita käsituen koon mukaan, esimerkiksi tämä suosittu MIRKA Hiomatuki käyttää 70x198mm kokoista hiomapaperia.

Konehiontaan käytettävät hiomapaperit valitaan aina käytettävän koneen mukaan koneeseen sopivaksi. Suomessa yleisimmin käytetyt koot ovat 77mm, 150mm ja 70x198mm.

Turvallisuusohjeet hiomapaperin käytössä

Käyttäjien tulisi aina muistaa käyttää suojavarusteita, kuten suojalaseja ja hengityssuojainta. Vaikka työkaluissa on tehokkaat pölynpoistomekanismit, niin siitä huolimatta hengityssuojainta tulisi käyttää koska mikään tekniikka ei pysty takaamaan sataprosenttista pölynpoistoa. Lisäksi, voit käyttää käsineitä estääksesi ihoärsytystä.

Hiomapölyn riskit tulee myös huomioida aina hiottaessa. Hiomapöly voi olla herkästi syttyvää, jopa itseleimahtavaa, ja siitä tulisi huolehtia asianmukaisesti. Esimerkiksi alumiinioksidi ei sovellu sähköauton hiontaan hiomapölyn staattisuuden vuoksi.

 

© HL Group | Design by Ideavirta