Kulunut nahkapinta – onko peli menetetty?

Nahkaa pidetään luonnollisena materiaalina. Moni ei ehkä kuitenkaan tiedä, että suuri osa käytössämme olevista nahkatuotteista on pinnaltaan käsiteltyjä, voisi oikeastaan sanoa, maalattuja. Onneksi tästä syystä autosi nahkasisustuksen kuluminen ei ole toivoton paikka, vaan voit itse korjata kuluneet kohdat.

Tässä artikkelissa kerromme perusteet eri nahkalaaduista, miten niitä korjataan nahkamaalien avulla ja kuinka nahkaa hoidetaan.

Nahan maalaaminen – mahdollista ja helppoa

Nahan pinta kuluu erilaisten ulkoisten tekijöiden johdosta. Auringon UV-säteily haalistaa pintaa, altistuminen kastumiselle ja siitä seuraava kuivuminen haurastuttaa nahkaa ja edesauttaa halkeamien syntymistä. Varsinkin autossa, jatkuvalle hankaukselle alttiit kohdat kuluvat, haalistuvat ja nuhraantuvat ajan saatossa.

Mitä sitten voit nahkamaalilla korjata?

Pintavärjättyjä nahkatuotteita on meillä arkisessa käytössä vaikka kuinka paljon. Auton nahkasisustukset, penkit, ratin nahkaosat, vaihdekepin pää, kyynärnojan nahkaosat, ovipaneelit Nahkaiset huonekalut, kuten nahkasohvat, nahkatuolit jne. Nahkaiset vaatteet ja asusteet, kuten nahkakengät, nahkalaukut, nahkaiset salkut, nahkatakit, moottoripyörän nahkavarusteet, nahkasaappaat, nahkalompakot.

Entä vinyyli? Kyllä nahkamaali käy myös vinyylipinnalle.

Näitä nahkalaatuja voit maalata, näitä et

Nahkaa voidaan käsitellä monella eri tavalla, eikä nahkamaali sovellu aivan kaikille nahkatyypeille. Tällaisia nahkalaatuja ovat mm. mokka-, aniliini- ja nupukkinahka. Nämä nahkatyypit tuntuvat silittäessä hieman karheilta. Suurin osa nahkatuotteista on niin sanottua pintavärjättyä nahkaa, joita sen sijaan voidaan käsitellä uudelleen. Tunnistat tällaisen pinnan siitä, että se on sileä ja hieman liukas.

Ohessa esimerkki ratin korjaamisesta. Pinta näyttää todellakin kuin uudelta. 

Korjaamisen kolme vaihetta

Meillä on myynnissä The Leather Repair Companyn helppo pieniin korjauksiin soveltuva nahan maalaussetti pienten alueiden maalaamiseen. Tämän tuotteen käyttö on ällistyttävän helppoa. Teet vain nämä työvaiheet:

  1. Puhdistus ja vanhan värin poisto Pakkauksessa tulevien tuotteiden ja tarvikkeiden avulla hierot vanhan värin pinnasta pois. Homma on käytännössä paljon helpompaa, kuin miltä “värinpoisto” saattaa näin ohjeessa kuulostaa.
  2. Värjääminen Levitä väriainetta muutamia kerroksia. Ensimmäisellä kerralla värin tasaisuudesta ei tarvitse vielä huolehtia, useiden levityskertojen jälkeen väripinta on kyllä tasainen. Levitä useita ohuita kerroksia, kuivattamalla maali levityskertojen välissä hiustenkuivaajalla. Tee kevyt välihionta, paketissa mukana tulevalla 1200 karkeuden paperilla. Välihionnan tarkoitus on vain poistaa värjäyksen jälkeen pintaan mahdollisesti jäävät pienet nypyt.
  3. Lakkaaminen Pintalakkaus viimeistelee pinnan ja antaa sille hyvän kulutuksenkeston. Työvaihe tehdään kuten edellinenkin. Levitä kolme kertaa ohuina kerroksina, hiustenkuivaajalla välissä kuivaten. Viimeisen kerran jälkeen viimeistele pinta mukana tulevalla 3000 karkeuden paperilla kevyesti hioen. Helppoa, nyt maalattu nahkapinta on kuin uudenveroinen.

Korjatun nahkapinnan hoito ja suojaus

Jotta nahkapinnat pysyvät hyvässä kunnossa, niiden suojaaminen on tärkeää. Kosteus, lika, hankaus sekä UV-säteilyn aiheuttama rasitus heikentävät nahan kuntoa. Nahan kestävyyden ja kimmoisuuden ylläpitämiseksi on olennaista käyttää hoitoaineita, jotka sisältävät luonnon öljyjä. Lisäksi hoitoaineiden käyttö parantaa nahan kulutuksenkestoa ja tekee pinnasta likaa hylkivämmän.

Ohessa muutamia nyrkkisääntöjä nahanhoidolle:

  • Jos nahka on likainen, puhdista se ensin oikeilla aineilla.
  • Jos laitat nahanhoitoainetta likaiseen pintaan, puhdistus on jatkossa entistä vaikeampaa.
  • Kun käytät hoitoainetta säännöllisesti useita kertoja vuodessa, nahka pysyy kimmoisana ja kestää pitkään repeytymättä. Myös pinta pysyy kauniina ja likaa hylkivänä pitkään. Tarkasta nahkatyyppi ennen puhdistusta ja käsittelyä
© HL Group | Design by Ideavirta