Näin valitset parhaan maalin käyttöösi akryyli, vesi- tai liuotinohenteisista maaleista

Värimassa, liukkari ja akryyli..… Tämän jutun jälkeen tiedät automaalilaatujen erot ja miten valita maalausprojektiisi sopiva tuote.

Liuotinohenteinen värimassa, eli liukkari

Liuotinoheinteinen värimassa sisältää väripigmenttejä, jotka antavat maalattavalle pinnalle halutun värin. Olennaista värimassan käytössä on kuitenkin se,  ettei massa sisällä pinnan kestävyyttä tai kiiltoa luovia aineita. Säätä kestävän tuloksen aikaansaamiseksi pinta onkin aina lakattava.   

Esim. Spies Heckerin Spray-pulloon sävytettävä maali on liuotinohenteinen, jolloin maali on vesiohenteista massaa nopeampi kuivamaan ja sillä on hyvä peittokyky.

Liuotinoheinteista värimassaa voidaan ruiskuttaa sekä maaliruiskulla, että spray-pullolla. Yleensä maaliruiskulla maalattavaan massaan sekoitetaan ohennetta, jotta massaan saadaan haluttu viskositeetti (notkeus). Colornet myymälästä ostettuna myymme värimassan ruiskutusvalmiiksi ohennettuna.

Tästä maalilaadusta voi sekoittaa helmiäis- ja metallinhohtosävyt sekä tavalliset värit. 

Rasituksen kestoa lakkamalla

Värimassa ei sisällä UV-suojaa, joten lakkaamaton pinta vaalenee auringossa lakattua pintaa nopeammin. Ilman lakkaa pinta on himmeä, joten vaikka käyttäisikin maalia sisätiloissa olevan tavaran maalaamiseen, kiillon saat aikaiseksi vasta lakalla. Lakkaamaton pinta kestää yleisimpiä mietoja pesuaineita ja joitain rasvoja, mutta se ei kestä vahvoja liuottimia. Kaikille pinnoille, jotka joutuvat sään rasitukselle ja näin altistuvat voimakkaasti UV-valolle suosittelemme pintalakkausta. 

Erikoistapauksissa värimassan joukkoon saatetaan lisätä myös kovetetta, tällöin maalataan usein esimerkiksi takaluukun sisäpuolta tai muuta pintaa, joka ei ole alttiina säärasitukselle. Kovetetulla värimassalla maalattua pintaa ei ole pakko lakata, mutta näin maalattu pinta jää himmeäksi. 

Huomio nämä käyttäessäsi liuotinohenteista värimassaa

Pohjatyö: Liuotinohenteisella värimassalla maalattaessa on tärkeää valmistella pinta huolellisesti ennen maalausta. Pinta tulee puhdistaa ja kuivata huolellisesti, jotta maali tarttuu hyvin ja lopputulos on tasainen.

Maalausolosuhteet: Liuotinohenteiset värimassat kuivuvat nopeammin kuin vesiohenteiset värimassat, joten maalausolosuhteiden kanssa ei tarvitse olla niin tarkka. Suositeltava ympäristön lämpötila on yleensä vähintään +10 astetta, ja ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80%.

Maalaaminen: Maalausprosessissa on tärkeää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta ja suojata itsensä asianmukaisella suojavarustuksella. Liuotinohenteisella värimassalla on nopea ruiskuttaa tarvittavat ruiskutuskerrokset ilman erillistä kuivatusta, viimeisen ruiskutuskerroksen jälkeen annetaan pinnan kuivua mataksi (15 – 30 min.) jolloin voidaan viimeistellä pinta lakkaamalla. 

Puhdistus: Liuotinohenteisen värimassan käyttöön liittyy haitallisia kemikaaleja, joten käytetyt välineet tulee puhdistaa asianmukaisesti.

Vesiohenteinen värimassa, eli “vesiväri”

Automaaleina käytettävä vesiohenteinen värimassa ei ole sama asia kuin vesiohenteinen sisustusmaali. Sitä ei saa ohentaa tavallisella vedellä, jonka sisältämät mineraalit ja metallit voivat saada aikaan muutoksia pigmenteissä, erityisesti helmiäis- ja metallinhohtosävyissä. Mikäli ohentamiselle tarvetta (maaliruiskulla levittäessä) suosittelemmekin käyttämään valmistajan omaa vesiohennetta. Vesiohenteisen värimassa matalin varastointilämpötila +5, vesiohenteista maalia ei saa päästää jäätymään, myös säilytyslämpötilasta on siis oltava tarkka.

Vesiohenteisesta värimassasta voi sekoittaa samoja värejä, kuin liuotinohenteisestakin värimassasta, siis  helmiäis-, metallinhohtosävyjä ja ns. tavallisia värejä. Levitykseen käytetään maaliruiskua tai sitä voidaan pullottaa spray-pulloon. Kannattaa kuitenkin huomioda, että sekoituksen jälkeen vesiohenteinen massa säilyy käyttökelpoisena vain päiviä, ehkä jopa viikon. Myös vesiohenteinen värimassa voidaan kovettaa ja kovetettuna sillä on samat ominaisuudet kovetetun liuotinpohjaisen värimassan kanssa.

Vesiohenteinen värimassa on tarkempi maalausolosuhteista, viileä lämpötila ja korkea ilmankosteus hidastavat sen kuivumista ja voivat aiheuttaa sävyvirheitä. Parhaan tuloksen aikaansaamiseksi vesivärillä maalaaminen vaatii erillisen kuivatuksen asianmunkaisilla puhaltimilla. Toisaalta tämä värimassa ei “käryä” kuivaessaan. Suorittelemme silti suojaimien käyttöä.  

Huomio nämä käyttäessäsi vesiohenteista värimassaa

Pohjatyöt: Valmistele pinta huolellisesti ennen maalausta. Sen tulee olla puhdas ja huolellisesti kuivattu, muutoin otat riskin maalin huonosta tarttumisesta. 

Maalausolosuhteet: Vesiohenteiset värimassat kuivuvat hitaammin kuin liuotinohenteiset värimassat, joten maalausolosuhteet ovat tärkeitä. Suositeltava ympäristön lämpötila on yleensä vähintään +10 astetta, ja ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80%.

Maalaaminen: Vesiohenteiset värimassat voivat olla herkempiä vedelle ja kosteudelle. Valmistelun ja maalauksen aikana, vältä ylimääräistä kosteutta. Maalaa tästä syystä aina sisällä kuivassa tilassa. Vesiohenteiset värimassat ovat yleensä hieman paremmin peittäviä kuin liuotin ohenteiset, mutta vaativat erillisen kuivatuksen kerrosten välillä. Lukaise lisää spraymaalausen artikkelistamme.

Valitsenko vesi- vai liuotinohenteinen massan?

Yleisesti vesivärillä on parempi peittokyky ja sävytarkkuus kuin liuotinoheinteisella värimassalla. 

Huomioitavaa on kuitenkin maalin kuivuminen, vesivärillä se on selvästi hitaampaa. Tällä on merkitystä varsinkin isommassa maalausprojektissa, vesivärin vaatiessa kuivatusta puhaltimella kerrosten välissä ja viimeisen kerroksen jälkeen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vesiohenteisen värimassan käyttö edellyttää tarkempaa valmistautumista ja huolellisuutta maalausprosessissa. Vesiohenteisen massan käyttö on ympäristöystävällisempää ja onhan välineiden pesukin todella helppoa. 

Etkö tiedä kumpi valita? Soita myymälään, neuvomme sinua.

Suorakiiltoakryyli, eli akryylimaali

Kiiltävä valmis pinta ilman lakkausta, helppoa! Tästä maalilaadusta voidaan sekoittaa vain tavallisia värejä. Ikävä kyllä helmiäis- tai metallinhohtosävyjen sekoittaminen ei ole mahdollista. Suorakiiltoakryyliä voidaan pullottaa spray-pulloon tai sen voi maalata maaliruiskulla. Suorakiiltoakryylistä voidaan myös sekoittaa maalia useammassa eri kiiltoasteessa, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä ja matta. 

Jos maalataan maaliruiskulla, on tuotteeseen aina lisättävä kovete ja ohenne. Ilman kovetetta pinta ei kovetu kunnolla. Ohenne varmistaa, että maalisumu levittyy ruiskusta oikein ja maaliin pinta tasoittuu maalattavalla pinnalla. Kovete sekoitetaan maaliin aina juuri ennen ruiskuttamista, jolloin maalin kemiallinen kovettuminen lähtee käyntiin. Maaliruiskulla maalattaessa käyttöaikaa kovetteen lisäämisen jälkeen on noin tunti. Spray-pullossa kovetepanoksen laukaisemisen jälkeen maali on käyttökelpoinen 24 tuntia. 

Laajoja ja isoja pintoja maalatessa maalia kannattaa sekoittaa pienemmissä erissä, ettei se kovettuisi ennen ruiskuttamista. Kuumalla ilmalla kemiallinen kovettuminen on nopeampaa ja viileällä prosessi hidastuu.

Akryylilakka

Akryylilakkaa on saatavilla sekä spray-pulloissa, että ruiskulakkaukseen tarkoitettuna. Spray-lakkaa on saatavilla sekä kiiltävänä, että mattana. Maaliruiskulla lakattaessa on myös mahdollista sekoittaa lakkaan lisäaine, jolla saadaan pinnasta himmeä tai puolihimmeä. Ruiskulakkaan lisätään aina kovete ja ohenne, jotta pinnasta saataisiin tasainen ja kiiltävä. Sen sekoittamiseen pätevät siis samat ohjeet kuin suorakiiltoakryyliin. Lakkapinta eristää maalin, sisältää suojan UV-säteilyä vastaan ja tuo pintaan kulutuksen kestoa.

Turvallisuus

Kaikkien maalilaatujen maalisumu ja siitä haihtuvat höyryt ovat haitallisia terveydelle, erityisesti hengitettynä. Meillä on tarjolla, tehokkaita suojavarustuksia, joita on myös mukava käyttää. Vesiohenteinen automaali ei ole vaaratonta, myös sen maalisumu ja haihtuvat höyryt ovat haitallisia terveydelle.

Hyviä suojavarusteita ovat:

  • Suojalasit, maalisumu voi ärsyttää silmiä ja joillain jopa johtaa silmätulehdukseen
  • Liuotinta kestävät nitriilihanskat, ettei liuotinta imeytyisi ihon kautta
  • Maalauksen ajaksi hengityssuojain APP3 ja P2 tai P3 tason hengityssuojain pohjatöihin.
  • Erityisesti pienessä tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, maalisumu leviää joka suuntaan ja paljas iho kannattaa suojata vaatetuksella tai kertakäyttöhaalarilla. Varsinkin, jos maalataan maaliruiskulla.
© HL Group | Design by Ideavirta